De vroege ochtend, voor zonsopgang, de Brahma Muhurta, zijn de heilige uurtjes in verschillende yoga-tradities. Het is een helende tijd, en het is het moment waarop de neuro-plasticiditeit het grootst is, dan worden de meeste nieuwe neurologische verbindingen gelegd. Een ultieme tijd voor het maken van nieuwe plannen en creëren van nieuwe gewoontes. 

Daarom is het zo effectief om op dat vroege ochtenduur voor zonsopgang te studeren, je geheugen is dan zeer sterk en je mind ongestoord. Het is een geweldige tijd om te mediteren, tijd te nemen voor contemplatie, of een workout of yoga-sessie te doen. 

Het is een weldaad voor je hele fysieke, mentale en emotionele lichaam en voor je agenda! Je krijgt daardoor meer tijd, energie en focus en je geeft jezelf daarmee een groot cadeau. 

Dol op mijn uurtjes slaap

Ik ben altijd een ontzettende uitslaper geweest en dol op mijn uurtjes slaap. Liever 10 minuutjes later de wekker zetten en dan maar wat meer haasten 's ochtends, dan dat ik mijn slaap moest inleveren. Maar sinds ik in de ashram tijdens de teachertraining tussen 04.00 en 04.30 uur 's ochtends moest opstaan, ben ik verkocht. Ik raakte daar diep onder de indruk van wat het me bracht en hoe fijn het was om zo vroeg op te staan. 

In dit hectische westerse leven en met twee pubers in huis is om 4.00 uur opstaan nu nog een wens, maar 5.30 of 6.00uur is voor mij al een heel mooie overwinning. Ook het op tijd naar bed gaan met twee pubers blijft een uitdaging. 's Avonds worden zij pas wakker en actief en in het weekend is het gevaar groot dat we langs elkaar heen leven in een totaal ander ritme. Dat betekent creatief zoeken naar andere momenten waarop we ons met elkaar verbinden. En dat geeft weer veel ruimte en opent weer andere deuren.

De tijd van de goden

De Brahma Muhurta is een buitengewone tijd, ‘de tijd van de goden’ wordt ook wel gezegd. 'Morgenstond heeft goud in de mond' snap ik inmiddels heel erg goed. Het zijn de verstilde uurtjes in huis, wat met een druk gezin zeer zeldzaam is. De energie, de prana is op het hoogst op dit tijdstip. Je kan in deze kostbare tijd een doorbraak ervaren, veel emotionele bagage opruimen en kalmte, focus en rust creëren in jezelf.

Tijdwinst

Door  's ochtends al yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie te hebben gedaan, creëer je een set-up voor de rest van de dag. Dat voelt heerlijk. Als je vervolgens vanuit die meditatieve staat van zijn nog even de tijd neemt voor een strategische planning voor de dag of voor de langere termijn, blijf je scherp, gefocust en win je tijd.

Daarna heb je nog zeeën van tijd om te ontbijten en voordat het 9.00 uur is, heb je dan vaak al een hoop werk verzet. Op het einde van de middag kun je dan ook op tijd stoppen en genieten van je vrije tijd. Met genoeg tijd om spanning af te bouwen, je sociale leven op peil te houden en je mind te laten rusten. 

Actie in plaats van reactie

Een belangrijk advies is om het eerste uur dat je opstaat je smartphone nog uit te laten. Eerlijk gezegd vind ik dat zelf een behoorlijke uitdaging. Maar het helpt om je hersenen te trainen niet voortdurend afgeleid te zijn en niet langer je agenda te laten bepalen door te reageren op berichten en druk van buitenaf. En in plaats daarvan weer activiteiten te hebben in lijn met wat je wil en minder bezig te zijn met wat anderen van je verwachten. Dit geeft je een gevoel van persoonlijke integriteit.

De ochtenden dat het mij niet lukt, omdat ik al vroeg aan het reageren ben op what's appjes, calamiteiten in huis of simpelweg omdat ik te laat naar bed ben gegaan, is het de hele dag alsof ik achter de feiten aan loop. Ik heb dan constant het hijgende gevoel in mijn nek dat ik te weinig tijd heb. Ik begin de ochtend dan al met haast in mijn systeem, dat ik er de rest van de dag moeilijk uit krijg. 

Live Webinar met tips en tools

Hoe krijg je op een effectieve manier heel veel werk gedaan en hou je ook nog eens extra vrije tijd over? Ik heb daar effectieve  tips en tools voor samengebracht in het Live Webinar ‘Rise & Shine’. Het live webinar is aangepast aan de eisen en de energie van het seizoen.

Rise & Shine ochtendsessies

Om een energieke en heldere start te maken van de dag, zowel fysiek als mentaal, check dan de Rise & Shine Ochtendsessies , waarmee je een jaar lang gebruik kunt maken van enkele complete en effectieve yogawork-outs in de ochtend. Aangevuld zowel meditaties, yoga-nidra's lymfe-oefeningen en ademhalingoefeningen. 

Het ochtend-uur helpt om af te vallen

Wil je graag afvallen of op gezond gewicht blijven? Met een ochtendroutine die aansluit bij je body-klok gaat het makkelijk en op een natuurlijke manier.  Hier kun je meer lezen.


Watch Intro Video

intro 'Rise & Shine'

Start je dag energiek en in flow