Al vroeg in mijn leven heb ik mezelf aangewend dat als iets niet lukt, dat het dan gewoon een kwestie is van: hoppa schouders eronder, een schepje erbij en pas tevreden zijn als ik op mijn tandvlees zit. Doorgaan tot ik omval, dat zit in mijn bloed. 

Klinkt heftig en absurd als ik het zo zeg, met wat ik nu weet. Och kon ik maar terug in de tijd en mijn jonge zelf wat wijsheid meegeven van wat ik nu weet. Al dan niet geleerd door telkens weer ongenadig hard met mijn hoofd tegen een muur op te lopen. En dan niet één keer. Ik denk dat er zelfs inmiddels een deukje in die muur zit. 

Drie lessen

Volgens Glennon Doyle in haar boek 'Untamed' zou het zomaar kunnen zijn dat we in ons leven dezelfde drie lessen keer op keer weer moeten leren. Opnieuw en opnieuw, telkens weer vermomd in duizend verschillende gedaantes, tot de dag dat je sterft. En dat deze  lessen vaak te maken hebben met controle loslaten, overgave, jezelf waardig voelen, het gevoel genoeg te zijn. 

Als je je identiteit gecreëerd hebt rondom hard werken, is loslaten, overgeven en het laten zijn, best een uitdaging. En het helpt niet als we onszelf vastpinnen met een belemmerende overtuiging als 'zo ben ik nu eenmaal'. 

Onze identiteit is fluïde

Vanuit de yoga-filosofie en vedische kennis weten we dat onze identiteit fluïde is. Transformatie is mogelijk. En daar hoeven we niet jarenlang voor in therapie of ons jaren op te sluiten ergens in heet aziatisch land in een ashram. Die plek waar ruimte is en waar je overvloed kunt ervaren is allemaal al in ons aanwezig. We zijn soms alleen de weg er naar toe even kwijt. 

Lesson Learned

Terwijl ik dit stukje schrijf, word ik gestoord door een huisgenoot en slaat tegelijkertijd mijn pc vast. Mijn hele stukje is foetsie. Ik was al toe aan pauze, maar al knijpend en verkrampend pers ik er nog enkele zinnen uit die ik me herinner.

Eerst even naar buiten, zuurstof tanken, mijn kop in de stralende winterzon en voeten in de krakende en knisperende sneeuw. 

Was dit niet precies waar ik over wilde schrijven? Ik laat het gaan. 

Terug achter de pc vloeit het stukje weer uit mijn vingers en wordt het (vind ik zelf) zelfs nog beter. Lesson learned. 

Praktische oefening: 'Creëren vanuit rust en overgave'

Al is het leven zelf onze grootste leermeester, in de meditatie 'Creëren vanuit rust en overgave' kun je oefenen met deze levensles. Laat je inspiratie stromen vanuit de diepe verbinding met jezelf en dat wat zich mag laten zien. 


'Creëren vanuit rust & overgave'-meditatie:


Finding your Flow

Learn it - Work it - Live it