Alles wat je inslikt, iedere chemicali die je inademt en ieder produkt dat je op je huid smeert moet verwerkt worden door de lever. In de loop van de tijd draagt de lever een flinke toxische lading met zich mee. 

Als we hier geen aandacht aan besteden en intern de boel niet reinigen, blijft de lever de toxische lading vasthouden, raakt oververhit en kan niet meer goed functioneren. De meeste mensen, en ook artsen zijn zich hier niet van bewust. 

99% van mensen die last hebben van gezondheidsklachten, hebben herstelwerk te doen aan de lever. 

Lever als filter

Reiniging van de lever is belangrijk, omdat de lever als filter werkt voor alles wat circuleert in het bloed. Het heeft o.a. als functie hormonen (zoals testosteron, oestrogeen, etc.) af te breken, water en in vet oplosbare chemicaliën (zoals drugs, medicatie, pesticiden, etc.) te zuiveren, en gifstoffen te neutraliseren. 

De lever slaat zelfs noodzakelijke vitaminen en mineralen op, maar helaas ook de meeste gifstoffen die het lichaam niet af kan breken. Elke avond wordt je bloed door de lever opgeborgen om er de volgende dag weer schoon via je hart het lichaam weer in te stromen.

Eeuwenoude tradities

Leverreiniging wordt gezien als een vitaal deel van de gezondheid door bijna alle culturen van de laatste 1000 jaar. Er zijn maar weinig eeuwenoude tradities, die de tijd hebben overleefd en die vandaag de dag nog steeds niet aan waarde hebben ingeboet, als de lente-lever-reiniging. 

Waarom is de leverreiniging in zoveel verschillende culturen, van China tot Egypte tot Zuid- Amerika, zo waardevol? Het antwoord is helder: het is de basis van een gezonde geest in een gezond lichaam.

Afvalstoffen opruimen in de lente

Traditioneel gezien, werd de leverreiniging vaak gebruikt om het lichaam te helpen toxische afvalstoffen op te ruimen en spijsverteringsproblemen op te lossen, als gevolg van de zware maaltijden gedurende de wintermaanden. Vele religieuze tradities gebruiken de lente-leverreiniging ook om nieuwe niveaus in meditatie, gebed en spiritueel inzicht te bereiken. De ideale tijd om een leverreiniging of detox te doen is in het lente-seizoen.

Gevoelig voor stress

Ons lever- en galsysteem is zeer gevoelig voor stress en (werk)druk. In onze hectische Westerse maatschappij komt dit lichaamssysteem dan ook bijzonder snel onder druk te staan en zeker als er veel tegenwerkingen zijn en frustraties worden ervaren, dan kunnen we ons niet meer creatief ontplooien. Een leverreiniging kan dan een dankbare ondersteuning hierbij zijn. Doe een leverreiniging altijd onder deskundige begeleiding.

Symptomen van een lever uit balans

Signalen dat de lever uit balans is en die aangeven dat het nodig is om te reinigen, kunnen zijn:

 • PMS
 • Zwakke Spijsvertering (bij te veel ongezonde vetten in de voeding)
 • Frustratie en boosheid
 • Chronische Stress
 • Chronische Allergieën
 • verzwakte Immuniteit
 • Hormonale Disbalans
 • Spier- en peesklachten
 • Zwak zicht/Oogklachten
 • Vermoeidheid
 • Vermindering van energie
 • Huidproblemen (Uitslag, Eczeem, Acné)
 • Constipatie
 • Lekkend darm-syndroom
 • Gifstoffen in de omgeving
 • Frequente alcohol consumptie
 • Hoofdpijnen en migraine,
 • Pijn in de hoge rug en nek.
 • Laaggradige ontstekingen

Hier 10 krachtige tips om de leverreiniging te ondersteunen

Reinigende Voeding

Als je met leverreiniging bezig bent kan het eten van een onderstaand Whole Food-Plantendieet ondersteunend werken:

- Biologisch fruit- en groente-sappen

- Bieten, wortels, artisjok, witlof

- matig met alcohol, koffie, chocolade, snoep, mijd slechte vetten (goedkope olie en vetten)

- Bittere groente (groene kool, boerenkool, Mosterd kool, paardenbloem, rucola)

- Wilde groente en groene bladgroente (Brandnetels, Waterkers, Postelein, Paksoi, wilde spinazie, amarant), liefst gekookt

- Alle kruisbloemige groenten (bloemkool, kool, spruitjes, brocoli, etc.)

- Citroenen, bittere meloen, Verse peterselie

Paardenbloem is één van de beste bloedopbouwers en zachte reinigers die er zijn. En het is gratis en voor niks! Het bevat voedende celzouten om gezond bloed op te bouwen. Paardenbloem herstelt en brengt het bloed in balans. 

In vroegere tijden werd het gebruikt als natuurlijk hulpmiddel om lage bloeddruk tegen te gaan. Paardenbloem is goed voor de vrouwelijke organen en wordt gebruikt om de urinatie-kanalen te openen en de nieren te voeden. 

Paardenbloem heeft een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen, en bevat vooral veel calcium. Het ondersteunt bij de energie-opbouw en uithoudingsvermogen. 

Leefstijladviezen

- Neem 's avonds een vroege lichte avondmaaltijd

- Eet 's avonds na 18 geen zware kost meer

- Plan op tijd rust en herstel momenten in gedurende de dag

- Doe 2x per jaar een Ayurvedische detox (met speciale aandacht voor de leverontlasting)

- Neem door het jaar heen af en toe een break van teveel vetten (bijv. 3 dagen) . Dan komt de lever tot rust. En bouw het daarna weer op met goede vetten: olijfolie, ghee, kokosolie)

Lever detoxen: 

    Appelcider-azijn

    Vers Citroensap

    Ume Boshi Pruimen- azijn of pasta 

Het ondersteunt de galproduktie in de lever. Het helpt om vet op de lossen en toxines te elimineren. Kies er één uit wat het beste bij je past en voeg daarvan 1 tl toe in het warm/hete water dat je ‘s ochtends drinkt op de nuchtere maag. Appelcider kan te heftig zijn, minder dan de hoeveelheid

10 daagse Ayurvedische Detox

In de 10 daagse Ayurvedische Detox breng je de lever tot rust, versterk je je spijsvertering en komt er kalmte in je hormonale en neurologische systeem. Je lost daarmee veel gezondheidsproblemen op en pakt ze aan bij de oorzaak. 

2x per jaar bij de grote seizoenswisselingen, in de Lente en de Herfst kun je aanhaken bij deze Detoxdagen bij Yokidoki.