Eetbare planten uit het eigen ecosysteem en zeker onkruid, versterken je immuunsyteem.

Logisch, ze hebben immers kunnen overleven in dit klimaat en in deze omgeving. Het helpt jouw lichaam ook om gezond te blijven, omdat je leeft dezelfde leefomgeving. Ze zijn goedkoop, gezond èn kunnen heel lekker zijn. Kijk eens rond in je leefomgeving of je jonge brandnetels tegenkomt. 

Het is het heerlijk om ze te verwerken als hoofdingrediënt van een lekkere pesto. Brandnetel werkt bovendien vochtafdrijvend, ontgiftend, bloedzuiverend en het is een reiniger voor je organen. Heel passend in de lente waar je lichaam al bezig is met op te ruimen.

Je moet wel een hele grote tuin hebben wil je genoeg kunnen plukken, dus je hebt wat te doen bij een volgende wandeling in de natuur.

Pluk de jonge brandneteltoppen, die zijn mals en  lekkerder van smaak. Aan de brandnetelstam en aan de blaadjes zitten brandharen. Dus wees voorzichtig. Je kan met handschoenen plukken of heel  handig worden en niet tegen de brandhaardjes in te gaan, dan alleen kunnen ze je branden. Pluk een halve kilo jonge brandnetel (denk aan de grootte van een zak spinazie uit de supermarkt).

Voeg toe:

  • enkele tenen knoflook (virusremmend, dus anti-corona!)
  •  walnoten (pijnboompitten kan natuurlijk ook, maar we willen het zo dicht mogelijk bij huis laten)
  • versgemalen zwarte peper
  • een flinke snuf zout
  • tl citroenrasp
  • citroensap van 1 citroen
  • 100 ml olijfolie (daarvan heb ik nog geen van Hollandse makelij ontdekt)
  • 50 gr Parmezaanse kaas (Wil je het bij eigen land blijven, maak er dan gerapte oude kaas van)


Stoom de brandnetels in een stoommandje gaar. Hoeft maar enkele minuten, tot ze geslonken zijn. Goed laten uitlekken. Voeg dan gehakte walnoten, de knoflook, het  zout, de peper, de citroenrasp en het citroensap toe. Pureer in een keukenmachine of staafmixer, terwijl je langzaam de olijfolie erbij giet. Voeg dan de kaas toe. Nog even goed roeren en je  pesto is klaar!

Dus stop maar met onkruid wieden als er ook brandnetels tussen staan en geniet van wat het je gratis en voor niks kan brengen!