Yoga kun je zien als een alchemisch proces van het in balans brengen van en het transformeren van de energieën van je lichaam en je psyche. Gezonde voeding en meditatie helpen hierbij. 

Drie subtiele zuster-energieën die bepalend zijn voor onze gezondheid, creativiteit en  welbevinden zijn Prana, Tejas en Ojas. 

Prana is de levensenergie en is de helende energie van het lucht-element (Vata). En brengt enthousiasme, laat creativiteit stromen en vergroot je aanpassingsvermogen aan het leven.

Tejas is onze innerlijke gloed afkomstig de helende energie van het vuur-element (Pitta). Het zorgt voor moed, onbevreesdheid en geeft inzicht. Het helpt om besluitvaardig te zijn. 

En Ojas is de ultieme energie-reserve van je lichaam die afkomstig is van het water-element (Kapha). En geeft een vredig gevoel, brengt zelfvertrouwen en vergroot je geduld. 

We kunnen niet zonder deze 3 vitale essenties. Ze helpen je bij verjonging en transformatie van je cellen en weefsels. En daar kan je niet genoeg van hebben!

Alle drie zijn ze onmisbaar voor een gezond lichaam en kalme geest. 

Ojas

Laten we hier onze aandacht richten op Ojas. Die zorgt voor je fysieke en psychische uithoudingsvermogen, Wat een gevoel van kalmte en vrede geeft. 

Ojas, kun je zien als vloeibare rijke humus, een roomachtige vitale essentie in ons lichaam, wat onze subtiele energie-reserve bepaalt. Dat kan o.a. vergroot worden door een ayurvedisch dieet, ondersteunende en voedende kruiden, controle over de zintuigen en eerbied voor de kosmos en het goddelijke.

Door stress, ongezonde voeding, overbelasting van het lichaam, of door menopauze drogen onze weefsels uit. we zijn minder gesmeerd van binnen, in onze gewrichten, cellen en weefsels. We voelen ons opgejaagd en onrustig. Een teken van verminderde Ojas. 

Als Ojas gul aanwezig is in je lichaam, heb je een gloed over je die van binnenuit komt. Je straalt warmte en positiviteit uit. Je hebt een rijk, vervuld gevoel zo groot als de oceaan.  Nu kun je je vaak, door alle hectiek, drukte en stress in ons dagelijkse leven voelen als een opgedroogd plasje. 

Recept

Bouw Ojas weer op met deze heerlijke helende en voedende drank. 

Een aanrader voor als je in de overgang bent, of borstvoeding geeft of als je je een opgedroogd plasje voelt. 

Dit recept gebruiken we o.a. ook in de opbouwfase na de diepe detox-fase. Om de weefsels weer op te bouwen en op een dieper niveau te voeden. Ook aan te raden voor vrouwen die borstvoeding geven of als je Vata-disbalans hebt, of als je na de overgang wat minder oestrogeen-aanmaak hebt. 

Ingrediënten

 • 10 amandelen (minimaal 8 uur geweekt  in water)*
 • 1 kop organische volle melk (of rijst- , haver -, of amandelmelk)
 • ½ kop water
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl kardemom
 • ½ snuf nootmuskaat liefst vers geraspt**
 • 3-4 dadels, geweekt en ontpit. 
 • snuf Kurkuma
 • snuf Zwarte peper
 • klontje ghee
 • 1 tl Honing of Ahornsiroop
 • Optioneel: 4 draadjes saffraan

Spoel de geweekte amandelen af en doe ze met de melk, de kruiden, ghee en de dadels in de blender. Mix het op hoge snelheid tot alle dadels en amandelen een vloeibaar zijn geworden en het mengsel heerlijk romig is. Doe de substantie in een pannetje en warm het op tot het kookt (geen magnetron!!). Haal het van het vuur en voeg daarna nog wat honing of ahornsiroop toe naar behoefte. 

Geniet van deze voedende herstellende drank, die ook nog eens zorgt voor een heerlijke diepe slaap.   

* bij weinig tijd of vergeten de amandelen te weken: vervang de amandelen dan door amandelmelk. 

** maak er 1 tl van als je je slaap wil verbeteren. 

Als je meer van deze recepten wil: check The Everyday Ayurvedic Cookbook  van Kate O'Donnell, met heerlijke eenvoudige ayurvedische recepten