Text & media
Pluk eens tijdens een mooie lentewandeling paardenbloemenbladeren of steek ze met wortel en al uit (neem een (zak) mes in je zak mee!). Liefst de jonge, kleine blaadjes die nog geen bloemen hebben gemaakt. Deze zijn wat malser en minder bitter.
Paardenbloemen zijn een weldaad voor de lever, de gal en de pancreas. Ze hebben een sterk reinigende werking. Het is een krachtig geneeskrachtig kruid waarbij vooral de bladeren en de wortel worden gebruikt. Het zit boordevol vitamines en mineralen. De verse blaadjes bevatten vit C, D, E, verschillende B’s. Ze bevatten veel mineralen: kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.
De wortel is het meest heilzaam voor de lever. De wortel is gal-afdrijvend en lever-versterkend, laxerend en ontgiftend.
Molsla
Het blad van de paardenbloemplant kun je gebruiken als groente en kan op twee manieren worden gebruikt; ofwel gewoon groen, zo gestoken uit de volle grond, ofwel geel, met behulp van een kleine voorbereiding: de plant wordt dan enkele dagen afgedekt met zand (molsla). Je kunt dat makkelijk zelf in je tuin doen. Je kan de paardenbloemen ook afdekken door bijv. bloempottten eroverheen te zetten.
Je verwerkt deze groente rauw of gestoofd. De blaadjes trekken dan wit en smaken niet zo bitter, het is milder en zachter. De groene bladeren zijn bitterder van smaak.
Salade met molsla - recept
Het jonge blad van de paardenbloem kan in een gemengde salade gebruikt worden. Meng de bladeren met waterkers, tuinkers en rucola. Evt. nog wat munt erbij. Maak een dressing van goede olijfolie, citroensap, zeezout en vers gemalen zwarte peper en balsamicoazijn. Meng de olie met het citroensap en zout en peper en schenk het over de slabladeren. Schep de sla om zadat alle blaadjes bedekt zijn en druppel dat de balsamicoazijn erover. Geroosterde pijnboompitten erover en je hebt een heerlijk salade. Je kan de dressing ook wat zoeten met honing om de bittere smaak iets af te zwakken.
Stamppotje, pannenkoeken of thee
Probeer het ook eens als stamppotje (zoals andijvie stamppot). Erg lekker.
Ook zijn fijngesneden paardenbloemblaadjes heerlijk in pannenkoeken.
Je kan er ook thee of een reinigend bad (te gebruiken bij een reinigingskuur) van maken.
Reinigende Thee: Zet thee van een handvol bladeren en wortels op 1 liter kokend water, en laat dit even trekken.
Reinigend Bad: Hang de bladeren in een washandje of kaasdoek in je bad. Relax minstens 20 min. in bad en dep jezelf droog met een handdoek, dus niet wrijven.
Samenvatting:
Pluk eens tijdens een mooie lentewandeling paardenbloemenbladeren of steek ze met wortel en al uit (neem een (zak) mes in je zak mee!). Liefst de jonge, kleine blaadjes die nog geen bloemen hebben gemaakt. Deze zijn wat malser en minder bitter.