Vermoeid of wat kouwelijk? Of voel je je uitgeput en gestresst? Zet het medicijnkastje van je lichaam aan het werk. Deze werkt heel efficiënt mits het de juiste voeding krijgt toegediend.

In de winter, bij koude en stress ligt (bijnier)uitputting op de loer. Logisch dat je in deze tijd sneller vermoeid bent want vanuit de oosterse 5-elementenleer zijn je nieren de straalmotoren van je lichaam. Een gezonde nierenergie vormt de stuwende levenskracht. Ze vormen de reserves waaruit je kunt putten als er veel van je uithoudingsvermogen gevraagd wordt.

In de oosterse geneeskunde versterkt men de tegenpool om weer in balans te komen. Dus bij koude en stress, dien je jezelf energetisch verwarmende en aardende voeding toe. Je versterkt hiermee de nierenergie van je lichaam, die je helpt kou en stress te trotseren. Ga terug naar de basis, naar de voeding van dit seizoen en maak een heerlijke voedende verwarmende hap die ook nog eens goed is voor een heleboel meer.Bovendien weten we inmiddels dat de nieren de fosfaat- en calciumgehaltes van het lichaam reguleren. Twee mineralen die essentieel zijn voor sterke botten. Bovendien helpen de nieren vitamine D te activeren om Calcium uit het voedsel te absorberen.

Sterke botten

Dus voor sterke botten is het belangrijk om de nieren en de nierenergie te versterken. De wintertijd is hiervoor een goede periode om aandacht te besteden aan dit lichaamssysteem. Reden is omdat er dan veel van je nieren gevraagd wordt met hun gevoeligheid voor koude en stress.
Het is dan ook belangrijk om dan voeding tot je te nemen die energetisch verwarmend en nierversterkend is. Als deze voeding ook een hoog gehalte aan calcium en magnesium bevat heb je een echte energie-versterker te pakken.

Dat zijn bijv. kidney(!)bonen, zwarte bonen, linzen en adukibonen. Deze zijn ook cholesterolverlagend. In combinatie met volkorenpasta of bruine of zwarte rijst is het wat betreft levering van proteïnen vergelijkbaar met vlees of zuivelprodukten.

Zwarte bonen bevatten ook veel voedingsvezels en hebben een lage glycemische index, dat wil zeggen dat de bloedsuiker niet teveel schommelt, belangrijk voor diabetici en mensen die last hebben van hypoglycemie. Een andere eigenschap is dat ze rijk zijn aan antioxidanten. Hoe donkerder het zaadschilletje van de boon, des te hoger is de antioxidante werking.

Bovendien kunnen deze voedzame bonen je energie-niveau verhogen doordat ze je ijzervoorraad op natuurlijke wijze aanvullen. Eén kop zwarte bonen bevat 20% van de dagelijkse waarde van dit belangrijke mineraal. Ook linzen en aduki-bonen zijn een belangrijke ijzer-leverancier. Andere calcium- en magnesiumrijke voedingsprodukten zijn artisjokken, boerenkool, spinazie, zoete aardappelen (bataat), broccoli en paksoi.

Winter-kooktip: Kook voeding wat langer, op wat lagere temperaturen en met minder water (stoven). Zodat je energetisch warmte toevoegt aan de voeding en dus ook versterkend zijn voor de nieren. Zoek recepten met warme hartige soepen, geroosterde noten en hele granen, die zijn goed voor je op een koude dag. Gestoomde wintergroenten versterken de nieren in de winter.

Natuurlijk vitamine D en Calcium-Magnesium supplement
Denk voor sterke botten ook eventueel aan een natuurlijk vitamine D en Calcium-Magnesium supplement, die 100% opneembaar is in het lichaam. Zeker in de winter, omdat je dan meer tijd binnen doorbrengt en je minder in aanraking komt van onze grote vit.D-bron: de zon.

 

Medicinaal (en lekker!) recept voor het versterken van de nieren:

Aduki bonen met Pompoen 

 

Ingrediënten

1 kop Aduki-bonen

halve pompoen

bosui of prei

zwarte peper

shoyu of tamari of himalya zout

 

Bereiding

Was de Aduki-bonen en laat ze een nacht weken (of enkele uren van te voren).

Zet ze op het vuur in een dikke pan, 2 cm onder water. Breng aan de kook, draai het gas laag, laat sudderen en kijk of het loog ( het onverteerbare deel van de bonen) verdampt. Voeg af en toe wat koud water toe.
Als het water inkookt, voeg zo nu en dan koud water toe tot de bonen weer onder staan. Kook de bonen gaar tot ze zacht zijn. (Dit duurt 1 tot 3 uur, afhankelijk van de ouderdom en kwaliteit van de adukibonen en hoe lang je hebt voorgeweekt). Snij de pompoen in blokjes van 2 x 2 cm en voeg ze aan de zachte bonen toe, roer niet. Laat de pompoen langzaam zacht worden. Voeg net voor het opdienen nog een fijngesneden bosui of prei toe.
Maak het op smaak met peper en shoyu, tamari of himalaya zout en smul van je stevige energieversterkende wintersoep.