Lekker aan het hoesten, snuffen en niezen? Of zjn je huisgenoten, collega’s of je kids verkouden of grieperig? Of zit je met een ziek kind thuis?

Overal om me heen zie ik mensen last hebben van verkoudheid of grieperig gevoel. Het is niet altijd prettig om je zo beroerd te voelen, maar wetende dat het eigenlijk een heel normale en gezonde immuunreactie is van je lichaam, maakt dat je je er wellicht wat ruimhartiger mee om kunt gaan. 

Toxines opruimen

Ziek zijn is een teken dat je lichaam goed aan het werk is om bacillen, opgehoopte toxines en slijm uit je lichaam te werken. We staan voortdurend bloot aan allerlei toxines. In ons drinkwater, de lucht, EMF-straling, bewerkte voeding uit de supermarkt. Zeker rond januari en februari als we nog wat dieper de winter induiken, en de kou en droge lucht binnen wat extra’s van je immuunsysteem vraagt hoopt het op in je lichaam. En dat wil het graag kwijt. Geef het daar ook de kans toe. Je lichaam zal door gezond ziek te zijn je natuurlijke immuunsysteem wakker schudden en een flinke boost geven.

Onderdruk het dus niet, maar vertrouw op het zelfgenezend vermogen van je lichaam. En ja, dat heeft tijd nodig. En rust, heel veel liefde en geduld. En soms wat extra ondersteuning in de vorm van natuurlijke middelen. Stop niet nog meer toxines in je lichaam met allerlei chemische gezondheidsprodukten waardoor je natuurlijke opruimingsproces wordt onderdrukt en je nog harder moet werken om rommel uit je lichaam krijgen. 

Geur- en smaakverlies is heel normaal!

Het is volkomen normaal dat je geur en smaakvermogen dan ook even weg is. Het is een verdedigingsmechanisme van je lichaam dat ervoor zorgt dat je geen trek hebt in eten. Even niet eten is op dat moment heel heilzaam als je last hebt van een zware verkoudheid of je grieperig voelt. 

Luister naar je lichaam! Belast het niet nog zwaarder door toch veel of zwaar te eten als je ziek bent. 

Vasten is dan juist erg goed, je helpt je lichaam daar enorm mee. Alle energie kan dan naar het helings- en opruimproces gaan. Je ondersteunt dat door veel te drinken, licht en vloeibaar te eten. Bouillon, soepje, rijstsoep. Is niet voor niks een eeuwenoude beproefde  manier om met ziekte om te gaan en het genezingsproces te ondersteunen.

Maak gebruik van de power van de natuur. Moeder natuur is zorgzaam, koesteren, liefdevol en troostend met haar natuurlijke middelen. 

Hier een beproefd grootmoeders recept voor een natuurlijke hoestsiroop


Natuurlijke Hoestsiroop (recept)


Laat 3 theelepels honing in een kommetje au bain-marie zacht worden. Voeg dan ½ tl kaneel, ½ tl gemalen kruidnagel en een flinke snuf gemberpoeder en een snuf cayennepeper toe. Voeg nog een el verse citroensap en evt ook nog wat citroenrasp toe. Goed roeren en bewaar het in een afsluitbaar glazen potje. Neem dan ieder uur een halve el of als je last hebt van een droge, pijnlijk of geïrriteerde keel. Je kunt ook een eetlepel oplossen in heet water met nog wat extra verse citroensap, om er een warme drank* van te maken. Wat ook goed helpt bij veel slijm.

Dit is een heerlijk, natuurlijk medicijn voor je kinderen, je huisgenoten, vrienden of collega’s.

*Let op: vermijd teveel verhitting van honing (bij verhitting boven 37oC, verliezen bijna 200 componenten, waarvan sommigen antibacterieel zijn.