De laatste zonnestralen

Nog even genieten van de laatste nazomer-zonnestralen. Mijn cellen absorberen de energie en ik sla heel bewust de warmte op in mijn lijf, voor de kille herfst- en winterdagen die er nog aan gaan komen. Ben ook wat melancholisch door het weer moeten loslaten van de zomerse vrijheid en het freewheelen in de afgelopen maanden. Buitenyoga, zwemmen in zee, voeten in het zand. Spontaniteit die er ineens weer was, het buiten zijn, met elkaar genietend van lekker eten, zon en zomers genot. De deur uit kunnen zonder jas. Vroeg uit de veren en de zonsopgang bewonderen. Onkruid wieden, of liggend in het klaverbed in mijn moestuintje of een naakte duik in de Lek. Heerlijk om weer niks te hoeven missen, iedereen weer te kunnen zien, knuffelen, kussen, films en theater. Geen moment willen missen en nog meer beseffend hoe belangrijk dit is voor mijn ziel en spirit. 

Pitta op stoom

Het onbeperkte gevoel van de natuur en en het universum is zo makkelijk te ervaren in de zomer en ik voelde het ook in mezelf. Een onbegrensdheid en meer expansie was er, maar daardoor ook minder vaak de tijd genomen om naar binnen te keren. Ik was meer op de buitenwereld gericht. Lekker eten,  hier en daar en wat minder bewust en gezond. Later naar bed, wat lastiger vroeg op. Mijn darmen weer wat van slag en wat meer onrust in mijn hart en hoofd. Ik besefte dat ik minder tijd nam voor mijn ochtend- en avondrituelen. De rituelen die me ankeren en laten settelen in mezelf. Die rust en richting geven. Mijn agni, het vuurtje van mijn spijsvertering werd met de dag zwakker, maar stookte wel het vuurtje in mijn hoofd en hart op. Mijn Pitta was aardig uit balans geraakt en dat gaf nog meer onrust in mijn lijf. 

Herfst Equinox - een nieuw begin

Gelukkig komt de herfst equinox weer in zicht. Astronomische gezien een belangrijk  moment. Het  luidt het einde van de zomer in en de lengte van dag en nacht is dan overal op de aarde gelijk. Het is de omwenteling van het seizoen, de aankondiging van de energie die ons wat meer naar binnen laat keren.  De markering van een nieuw begin. 

Je merkt dat de herfst in aantocht is doordat de avonden wat frisser worden en de bladeren gaan kleuren. De herfst is een tijd van overvloed, de oogsten van het land veilig stellen, genieten, terugleunen, loslaten en transformeren. De energie gaat over van Pitta naar Vata. Van vuur naar wind en ether. Kortere dagen, meer behoefte aan warmere koesterende voeding, verzachtende rituelen, aardende routines.  Maar ook langere nachten met tijd voor rust en herstel.  Ik begin wat meer af te bouwen, daal weer wat neer op de aarde en laat me leiden door de energie van het najaar. Afbouwen, loslaten, naar binnen keren, rust en verteren van opgedane impressies. 

Ons lijf en hoofd kan zich dan van oudsher en heel natuurlijk klaarmaken voor de stille periode van de winter, die nu nog ver weg lijkt. De herfst is de overgang tussen actie en rust, naar buiten gerichte energie van de zomer en de meer naar binnen gekeerde energie van de winter.

Overgangsritueel

Mooi om dan voor jezelf een overgangsritueel te doen waarmee je dankbaar afscheid neemt van de zomer en je terugkijkt op de afgelopen maanden. Wat had je te leren in deze periode? Wat neem je mee? Wat laat je gaan? Neem een avond de tijd om te reflecteren en te bezinnen. Brand wat wierook, maak een vuurtje buiten in de frisse herfstavond, neem een warm zoutbad en masseer je zelf met heerlijk geurende olie. Geef jezelf daarna een heerlijke massage met warme olie. Amandel- of sesamolie is in deze tijd ondersteunend. Gebruik daarin een druppeltje van je favoriete etherische olie: Mijn favoriet in deze tijd is bergamot, het werkt kalmerend en laat zwaarte verdwijnen, sandelhout is verzachtend en kalmerend en laat de lymfen stromen. 

Vraag om wijsheid en richting

Doe wat voor jou werkt om je energiesysteem te openen en af te stemmen op een nieuwe tijd. Focus op liefde, compassie en veerkracht en vraag om wijsheid en richting in deze tijd van chaos. Stem je af op moeder aarde en op de elementen. Rituelen hebben zoveel kracht en wijsheid. 

Mijmeren en reflecteren

Ga vaak naar buiten en ervaar de wisseling van het seizoen heel bewust met al je zintuigen, geniet van al het moois wat de herfst je schenkt. Raap noten, pluk appels, maak boswandelingen, eet met vrienden en familie, maak tijd om te mijmeren en te reflecteren. 

Iedere seizoensovergang heeft weer een andere energie in zich, verbind je daarmee met je hele wezen. Het is tijd dat je mag loslaten, terug mag leunen in de armen van moeder aarde, gedragen door de wind, drijvend op het water. Laat de takken en de strukturen langzaam weer zichtbaar worden door de blaadjes die van de takken worden geblazen door de eerste herfstwinden en de stormen die nog gaan komen. 

Herfst Detox - tijd van rust en herstel

Ayurveda volgt de energie van de seizoenen. De Herfst Detox helpt om deze transitie naar de winter op een gracieuze manier te maken. En samen met elkaar gaat dit zoveel makkelijker.

Haak aan bij de Detox Community deze herfst en laat je inspireren en gevoed worden op een manier die je laat indalen bij jezelf en los te laten wat je niet langer dient. 

Meer info >>