Koude douche

Met deze metafoor wordt meestal niet iets positiefs bedoeld. Maar ik ben een koude douche gaan ervaren als een warm bad. Nou ja, niet letterlijk dan. 

Dat ging niet vanzelf… In het bekroonde en inmiddels klassieke kinderboek ’We gaan op berenjacht’, dat favoriet was bij mijn kids toen ze klein waren, komt bij ieder obstakel de telkens terugkerende zinnetjes: ‘We kunnen er niet overheen. We kunnen er niet onderdoor. We kunnen er niet omheen. We moeten er doorheen’.

Weerstand, ongemak, tegenzin, angst, irritatie, cynisme. Oude vastzittende patronen die zich ten volle laten gelden, als we nieuwe dingen willen aangaan.  In je comfortzone voelt wel heel erg lekker. Maar dat we diep van binnen voelen dat we willen veranderen, dat we de uitdaging willen aangaan. Dan weten we dat de enige manier is om er dwars door heen te gaan. Met zachtheid en compassie, maar wel vastberaden. Want uiteindelijk moet die pleister eraf en dat gaat het beste in één ruk. Hoppa.

Mijn net wakkere, nog bedwarme lijf schrikt zich een ongeluk. Maar als ik het gedaan hebt. Boy oh boy, dan giert de adrenaline door mijn lijf, alles tintelt en door de diepe ademhalingen staan mijn longen helemaal open en voel ik alles stromen en tintelen. En daarna voel ik een diepe rust en kalmte en warmte.

3 manieren die een positieve verandering makkelijk maken

Volgens de bekende Behavioral Scientist B.J. Fogg, die gedragsveranderingen al jaren diepgaand bestudeerd zijn veranderingen het makkelijkst en het meest blijvend via 3 manieren: 

  1.  Na een openbaring (epiphany). De de euforie die je voelt na de verandering. In dit geval tintelingen door je hele lijf en dat je dat gevoel iedere dag wel wil.
  2.  Via het veranderen van je omgeving. Vergeet doorzettingsvermogen, discipline, wilskracht maar verander je omgeving zo, schep de voorwaarden dat het heel makkelijk wordt. Doe het bijv. in de zomer, en bouw het op, dat het in de winter al vanzelfsprekend is.
  3.  Kleine stappen. Eerst warm, lauw en daarna koud. Of eerst 1 sec. volgende dag 2 sec. enz. Of eerst alleen je hand. Volgende dag een arm erbij enz. Babysteps. Omdat de ervaring leert dat als je te grote happen neemt, jezelf nogal eens verslikt en dan weer terugvalt.

Toen ik vanochtend wakker werd en de verwarming het niet deed en dus ook geen warm water uit de kraan uit de kraan kwam waren mijn omgevingsvoorwaarden optimaal. Oké dan. Geen flauwekul meer. Ik ga het gewoon nu in één keer doen. Ik heb er 10 sec onder gestaan. Heftig en diep ademend en blijven tellen. 

En iedere dag voer ik het met op met enkele seconden. Babysteps, maar met gigantisch effect. 

Breakthrough after a Breakdown

Doorbraken vinden vaak plaats na een heftige terugval of stevige weerstand.

Wauw, wat een mega lekker gevoel daarna. Dat was mijn doorbraak na weken weerstand.

In de Finding your Flow-cursus waar je 10 gezonde habits eigen gaat maken, zal je leven op een positieve manier blijvend veranderen. 

Of het nu gaat om gezond gewicht, diepere slaap of meer energie. Je leert het op effectieve en blijvende wijze in deze transformerende training voor persoonlijke groei.