Liefde en Eten

Als ik het met mensen over Ayurveda heb, krijg ik als reactie nogal eens een moeilijke frons, gevolgd door een diepe zucht en de opmerking dat het zo moeilijk is. Maar Ayurveda hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.


Belangrijkste richtlijn is dat je liefdevol en respectvol omgaat met je lichaam en je zintuigen. Je darmen en je spijsvertering zijn de basis van je immuniteit. Winderigheid, constipatie, buikpijn, prikkelbare darm, maagzuur, stress, duiden op een verzwakte spijsvertering en geeft dus een verzwakt immuunsysteem. Ik ken maar weinig mensen die geen last hebben van deze klachten. Niet voor niks is de meest verkochte kruidenthee in de VS, thee voor een lastige spijsvertering... 

Troostvoeding

Luisteren naar de signalen van je buik en je lichaam de voeding geven waar het naar snakt is de simpele waarheid. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Geef je lichaam comfortvoeding, zeker in de koude periode van het jaar. Rauwe voeding is moeilijk te verteren en geeft een veel te grote belasting voor de spijsvertering, zeker als deze al zwak is. Zorg voor gekookte of gestoomde groente wat veel makkelijker verteerd. We hebben troostende voeding nodig bij een zwakke spijsvertering. Voeding die je lichaam van binnenuit verwarmd. Ga terug in de tijd en herinner je wellicht de warmte van een kruidig stoofpotje of gevulde soep. Het is niet voor niets dat je dat aan kinderen of oudere mensen geeft of mensen die herstellende zijn van een ziekte. Warm gekookt voedsel is zoveel prettiger voor je darmen.

Je eet ook je emoties

Gebruik je intuïtieve lichaamswijsheid om te voelen wat je lichaam nodig heeft en gebruik je handen om het ook zelf klaar te maken. Met liefde en aandacht. Bezig zijn met je handen, kalmeert je geest, het stimuleert je beide hersenhelften, het brengt de spijsvertering al op gang door de geuren, de handelingen en het visuele kleurenpalet. En zie het als seva, praktische handelingen met dienstbaarheid en nederigheid. Een lichaam verteert zoveel beter als het ontspannen is. Dus vermijd stress rondom het hele proces van eten. Als je gestresst, ongeduldig, boos, verdrietig of al kijkend naar de tv je maaltijd eet, dan breng je ook deze emoties naar binnen, naar je lichaamscellen. Het is een toxische omgeving voor je lichaam.

Liefde!

Voeg warmte toe aan je soepen, stoofpotjes, warme gerechten met vers gekookte of gestoomde groenten. Voeg gember en ghee toe als je wat kouwelijk bent, als je in het koude seizoen zit, of als je spijsvertering zwak is. Denk dan ook aan kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, niet voor niks de belangrijkste ingrediënten van speculaaskruiden, die pas weer bij het korter worden van de dagen een onweerstaanbare pull hebben. Verbind je met het seizoen en voel waar je lichaam om vraagt. Iets wat eenvoudig is, hoeven we niet moeilijker te maken. Drukte in je hoofd, veel gedachten, gepieker, uit verbinding met jezelf: voeg grondende groentes toe, zoals. pastinaak, wortels, bieten, zoete aardappel. Zodat je met je pootjes weer op de aarde komt. En voel, ruik, proef en zie wat er op je bordje ligt. Bewust en met aandacht. In Ayurveda is hoe je eet, met welke intentie, misschien nog wel belangrijker dan wát je eet. En vergeet niet het belangrijkste ingrediënt toe te voegen:

Meer liefde voor jezelf

Of het nu over eten gaat of over hoe je met jezelf omgaat, laat het gaan over liefde. Meer hierover in de Finding your Flow-cursus .

Hieronder vind je het recept van een heerlijk koesterende amandeldrank. 

In de Detox nog meer recepten en Ayurvedische technieken over voeding die je nog meer kan ondersteunen in dit seizoen.

Helende amandeldrank

Recept

Heerlijke voedende en helende drank in de herfst en winter of na langdurige stress en inspanning. Het bouwt de weefsels weer op en geeft verjonging aan je systeem.

Ingrediënten

5 amandelen, 1 nacht laten weken in 1 kop water
1 kop rijste-, amandel- of havermelk
1/2 tl kardemonpoeder of 3 fijngemalen verse kardamompeulen.

Voel je je kouwelijk, piekerig en slaap je slecht, voeg dan een klontje ghee en flinke snuf nootmuskaat toe.

In de ochtend, giet de amandelen af en pel het velletje ervan af (even wrijven met je vinger, dan laat het makkelijk los). Breng de melk in een steelpannetje aan de kook en giet dan de hete melk, amandelen en kardemom in de blender. Stevig blenden. Dien de melk warm op. En geniet!

The Ayurvedic Cookbook - Amadea Morningstar with Urmila Desai